RäddaEnArt var med på FBS som utställare, berätta mer.
Det stämmer. Vi ställde ut och hade ett tält mitt i mässområdet med cirka 50 andra utställare. FBS är en årlig återkommande mässa (dock inställd 2020) med fokus på fåglar men också andra djur och växter. I år hölls den helgen 3-5 september mitt under bästa rovfågelsträcket i Falsterbo. Mässområdet ligger i kanten av Ljungen (det stora öppna stäppliknande området mitt på Falsterbo halvön) i anslutning till Falsterbo camping.
Det är en kombination av olika utställare, föreläsningar, guidningar och mingel. Mässan hette tidigare Bivråkens dag men bytte namn för några år sedan för att visa att man har bredare inriktning än bara bivråkar.
Var hittade man utställningen i år?
Mässan har flyttat runt lite mellan åren men i år låg den i kanten av Skanörs Ljung i nära anslutning till Skanörs Camping och med fin utsikt över Ljungen.
Vilka var de andra utställarna?
Det är en ganska stor blandning av utställare men merparten var kikar- och kameraföretag, naturresebolag, Bird Lifes Naturbokhandel och olika organisationer. Bland organisationerna fanns bland annat den lokala naturskyddsföreningen, Svensk dagfjärilsövervakning, Bird Life Sverige, Ungdomsskådarna och RäddaEnArt förstås.
Vilka spännande föreläsningar/samtal kunde man lyssna på från scen?
I år var föreläsningarna mer upplagda som samtal med konferencién Pav Johnsson. Bland annat kunde man lyssna på intervjuer med Magnus Ullman om nya boken Sveriges 100 vanligaste fåglar, Lars Pettersson/Harriet Arnberg om Lunds Universitets pilotförsök för övervakning av vilda pollinatörer, P-G Bentz om boken Vingar över Falsterbo, om modern fågelsystematik och -taxonomi med Scott Edwards, Urban Olsson och Per Alström.
Dessutom intervjuades Mattias Ullman om sträckräkningarna vid Nabben och Hans Larsson om nya boken ”Seabirds – The new identification guide”. Detta var bara ett axplock då det pågick samtal, exkursioner och andra presentationer konstant under hela mässan.
Var det några organisationer på plats som finns med på www.raddaenart.se?
Ja visst, bland annat Storkprojektet var med och berättade om deras framgångsrika arbete med att rädda den vita storken i Sverige. Storkprojektets målsättning är en vild och flyttande storkstam. Projektet har pågått sedan 1989 och drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening. De föder upp och släpper ut storkpar och årsungar som ska bygga upp den vilda stammen. Det huvudsakliga arbetet består nu i att sprida stammen till de bästa områdena i Skåne och att hindra vilda storkar från att övervintra. År 2014 häckade det första vilda egenproducerade paret i Skåne och flera storkar har återvänt.
Även den lokala Naturskyddsföreningen var på plats. Naturskyddsföreningen har många projekt med på www.raddaenart.se men tyvärr har vi inget specifikt för Falsterbohalvön. Ännu ska vi kanske säga, då det pågår en del spännande projekt för ett antal arter.
Sist men inte minst måste vi ju självklart nämna Svalgården/Projekt ängshök som var med och ställde ut tillsammans med oss i vårt tält.
Vad hände i RäddaEnArts tält?
Vi presenterade ett antal olika projekt/arter med text och bild, bland annat sandödla, utter, tumlare, gädda, mnemosynefjäril, backsvala, alm, pilgrimsfalk och berguv. Vi presenterade också organisationen, vårt syfte och planer framåt, RäddaEnArt Vän-medlemmar värvades och många gick vår uppskattade tipsrunda med fokus på hotade arter och bevarandeprojekt. Cirka sextio till sjuttio olika lag deltog och gick vår runda och vinnande lag fick varsin RäddaEnArt t-shirt.
Projekt ängshök hade också en uppmärksammad poster som tydligt presenterade projektets framgångsrika utveckling de senaste åren där antal häckande par, inte minst på Öland, har ökat markant.
Hur många besökare var det totalt på mässan och upplevde ni det som lyckat?
Det exakta antalet vet jag inte om de följde upp men det måste varit minst tusentals personer på plats under de tre dagarna. Vi är mycket nöjda med vårt deltagande och uppmärksamheten som vi fick. Jag blev också intervjuad på scen och fick presentera organisationen lite närmare.
Såg ni några spännande arter och hände det något annat roligt under helgen?
Fågelsträcket var ganska magert trots fint väder och ljumma vindar. Den enda arten som finns med på www.raddaenart.se som sågs under mässan var pilgrimsfalk. En hane drog snabbt över mässområdet på lördagen. Bivråk som är lite av mässans skyddsart och även det en art som minskar sågs med ett antal olika exemplar både fredag och lördag men inte i några mängder.
Det hände mycket skoj men en sak som fastnat är när min son Svante var med framme vid scenen när vi upptäckte den kanske ovanligaste arten för helgen; stäpphök. Svante blev sedan intervjuad på scen och fick berätta om hur den kommit in lågt från Ljungen och visade upp sig fint för alla på mässan. En spännande upplevelse för en 12-åring.
Kommer RäddaEnArt vara med nästa år?
Jag hoppas det, då det var en mycket lyckad tillställning. Stora delar av natursverige var på plats, man fick fina kontakter med besökarna och mässan i sig var mycket välordnad.
//RäddaEnArt