Ål (Anguilla anguilla) är en ormliknande fisk inom familjen Anguillidae. Ålen föds i Sargassohavet utanför Mellanamerika och tar sig upp mot Europa, på vägen växer ynglet till sig och blir en så kallad glasål. När ålen kommer närmare kusten blir vattnet varmare och de får en gulare färg, vilket har gett dem namnet gulål. På väg till sin resa tillbaka till Sargassohavet utvecklas det till det slutgiltiga stadiet, silverål.
Ålen förekommer i alla svenska vatten förutom i fjällområdet, dock är antalet ålar väldigt få och om man jämför med 1950-talet så finns det idag endast 1-5% kvar. Detta beror bland annat på att mängder av ålar kläms ihjäl i turbinerna på vattenkraftverk. Ål är också en populär matfisk som ingår i många rätter och är därför starkt hotad av fiske. Sedan 2007 råder fiskeförbud mot ål förutom för ett fåtal yrkesfiskare, dock förekommer fortfarande tjuvfiske och endast under 2017 beslagtogs 360 illegala fiskeredskap i svenska vatten, men detta tror man bara är en bråkdel av allt illegalt fiske.
Klassad som akut hotad (CR) i ArtDatabankens röda lista från 2020.
Välj projekt att stödja:
– Europeisk ål (WWF)
– Rädda den akut hotade ålen (Naturskyddsföreningen)