I Norrbotten börjar jaktfalken (Falco rusticolus) häcka redan i februari-mars. Det gör den till en bra representant för de första vårtecknena och därmed får den också bli februari månads art här på RäddaEnArt. Jaktfalken är världens största falkart med en kroppslängd på 53–63 cm och vingspannet 109–134 cm. Falken har breda vingar med rätt trubbiga spetsar för att vara en falk. Jaktfalken hotas i dag av en rad olika faktorer men klimatförändringarna som påverkar fjällmiljön är nog det mest påtagliga hotet.
Jaktfalken häckar i klippbranter främst inom björkskogsbältet eller videregionen i fjällkedjan. Den bygger inget eget bo utan utnyttjar främst gamla risbon av korp och ibland även av fjällvråk eller kungsörn. Den häckar i branter av varierande höjd, ibland även i småbranter med bara fem meters höjd eller i raviner.
I Sverige finns jaktfalken häckande i fjällkedjan från norra Dalarna och norrut. Det högsta antalet kända par i Sverige är 89 par vilket inträffade 2004. År 2003 uppskattades det att det maximalt kunde finnas 118 par i Sverige under ett toppår. Uppdelat på län beräknades 50 % av paren finnas i Norrbotten, 20 % i Västerbotten och 30 % i Jämtland.
Det är troligen en kombination av orsaker som hotar jaktfalken idag men klimatförändringarna med vinterregn som fryser till is och hård skare som påverkar ripor och gnagare är förmodligen en av de mest påtagliga hoten. Även hård blåst i kombination med regn och snö kan förstöra häckningen för falken med bon som inte är skyddade mot riktigt dåligt väder. Troligen har vindarna på våren ökat i styrka. När gnagarna slås ut av isbark jagar många fler rovdjur ripor och tillgången på mat minskar för jaktfalkarna. Eventuellt kan även jakten på ripor påverka häckningsframgången för jaktfalken.
Ytterligare hot mot falkarna kan vara direkta eller indirekta störningar från människor i samband med skidåkning, snöskotertrafik, exploatering av häckningsbiotoper för vattenkrafts- och vägutbyggnad, liftanläggningar och vandringsleder. Under senare år har allt fler vindkraftverk byggts i fjällkedjan samtidigt som det finns ett starkt tryck för ytterligare exploatering. Ett hot som ständigt finns är människor som samlar på fågelägg och jaktfalksägg betingar ett högt pris.
>>Läs mer om jaktfalken här och hitta ett projekt att stödja