Gädda (Esox lucius) är en rovfisk som lever på norra halvklotet i sötvatten och brackvatten. Den är en populär sportfisk, som knappast går att misstaga för någon annan art. Gäddan är en rovfisk och äter således andra fiskar, även artfränder. Gäddan sväljer alltid fiskbyten med huvudet först, och kan utan problem klara bytesdjur upp till och med halva dess egen längd. Gäddan äter allt levande den kan fånga, inklusive vattensork och små sjöfåglar (framför allt ungfågel), men huvudfödan är mindre fiskar.
Gäddan finns i sötvatten över hela det svenska fastlandet (med undantag för högt belägna fjällvatten). Den finns också på Gotland och Öland samt i Östersjön längs de södra och östra kusterna, framför allt i skärgårdsmiljö. Längs Västkusten kan arten förekomma i åmynningar, men den påträffas bara undantagsvis i saltvatten.
Som rovfisk i toppen av näringskedjan har den en viktig ekologisk roll. Tidigare var den också en av de allra vanligaste rovfiskarterna. Men numera är beståndet svagt och i stora områden av Östersjön saknas gädda nästan helt, trots stora naturvårdsinsatser i form av fiskefredning och återställning av lekmiljöer. Tillbakagången tros ha sin orsak i störd fortplantningsförmåga men mer ingående kunskap kring gäddans beståndskollaps saknas fortfarande. På senaste tiden har ökningen av storspigg pekats ut som en orsak till gäddans minskning. Spiggen äter upp rom och yngel från andra fiskar och decimerar därmed populationerna kraftigt. De minskade bestånden av gädda har gett stora negativa konsekvenser för ekosystemet och för sportfiske.
Klassad som livskraftig (LC) i ArtDatabankens röda lista från 2020
Välj projekt att stödja:
– Rädda en gädda (Sportfiskarna)