Nyhetsblad – 1, 2020
Välkomna till RäddaEnArts första nyhetsblad. Bladen tar upp det senaste som hänt på portalen (www.raddaenart.se), fokuserar på ett specifikt projekt/art samt övrigt från arbetet med biologisk mångfald i Sverige. Trevlig läsning!
Intervjun – läs intervjun nedan med Gösta Friberg som är Ölands ”ängshöksterapeut” och driver ett bevarandeprojekt med fokus på att få behålla ängshöken som en svensk häckfågel.
Nya arter/projekt på portalen sedan start:
Läs mer om de nya arterna/projekten genom att klicka på namnen.
Nya organisationer i portalen
- Svenska Botaniska Föreningen
- BirdLife Sverige
- Naturskyddsföreningen
- Nordens Ark
- Havets Hus
Läs mer om alla anslutna organisationer här>>
Intervju med Gösta Friberg – Ölands ”ängshöksterapeut”
Molnen låg täta över Kvinsgröta på sydöstra Öland den här eftermiddagen, men som tur var var detta inget som påverkade fågellivet och närmare bestämt ängshökarnas aktivitet. Det första som visade sig över lusernvallen när vi anlände var ängshökshannens ljusa, långa vingar som bredde ut sig över oss. Bredvid vallen där vi just sett ängshöken ligger Svalgården där Gösta Friberg är bosatt sedan många år tillbaka. Gösta har engagerat sig i Ölands ängshökar och är just nu att se som ängshökarnas egen terapeut på Öland. >>Läs hela intervjun här
Ny rapport från Naturvårdsverket om statusen för arter och naturtyper
I slutet av juni publicerade Naturvårdsverket en sammanfattande rapport som visar status för arter och naturtyper enligt art- och habitatdirektivet i Sverige. Resultaten visar att läget är allvarligt, endast 20 procent av Sveriges naturtyper och knappt hälften av Sveriges arter i direktivet mår bra. Fler åtgärder behövs för att hejda förlusten av biologisk mångfald.
Rapporten visar på förbättringar för några naturtyper och arter som resultat av mångas insatser. Men det krävs fortsatt stora insatser för att vända de negativa trenderna i hela landet och hejda förlusten av biologisk mångfald.
Många naturtyper, fjärilar och skalbaggar är hotade. Läget är sämst för fjärilar, medan däggdjur, trollsländor och många kärlväxter klarar sig förhållandevis bra.